DAIKIN

TOPLOTNA  ČRPALKA – DAIKIN Altherma HT

Toplotna črpalka, ki vam skoraj edina  lahko nudi HT –visokotemperaturno območje vroče vode do +80°C pri zunanji temperaturi -20 do max.-25°C. Pri takih območjih delovanja ni potrebno razmišljati kaj z obstoječimi radiatorji. Japonski proizvajalec Daikin je naredil nekaj korakov več kot konkurenca z inverter tehnologijo saj je z razliko od ostalih Japonskih ponudnikov tržišču ponudil invertersko tehnologijo, ki lahko deluje do -25°C zunanje temperature ter ima lahko vodo ogreto na izrednih +80°C. Običajno inverterske toplotne črpalke pod -7°C vklopijo dodatni električni grelec, da lahko ogrevajo centralni sistem ogrevanja. Pri tem pa je seveda izkoristek COP samo 1:1 in je dejansko izničen.

Pri proizvajalcu Daikin pa je drugače saj ima vgrajena dva kaskadna kompresorja v dveh enotah, zunanji in notranji. Prvi kompresor dela v nižjem temperaturnem območju, kompresor pa deluje z hladivom plinom R410A, drugi notranji kompresor pa deluje z hladivom-plinom R134a. Glede na to da proizvajalec deluje prepričljivo in sigurno na svetovnih tržiščih je toplotna črpalka brez vgradnje toplotnega grelca-kot pomagala ogrevanja, kar je sicer  praksa pri ostalih Japonskih proizvajalcih.

Pozorni bodite, ker niso vse visoko temperaturne toplotne črpalke dejansko takšne, da bi ustrezale izrednim zimskim Alpskim razmeram, zato ta odlika sigurno pripada visoko temperaturni DAIKIN Altherma HT. Pazljivi bodite na različne modele toplotne črpalke saj ima proizvajalec DAIKIN v ponudbi tudi nizko temperaturne toplotne črpalke Daikin Altherma, ki pa deluje na nižji temperaturi ogrevanja vode za talna ogrevanja in na nižji zunanji temperaturi, ki ni primerna za Alpske razmere zadovoljuje pa primorske dele države ali novogradnje z talnim ogrevanjem ter pasivne  energetske hiše.

Omenjene toplotne črpalke so primerne tudi za etažna ogrevanja stanovanj ali stanovanj v bloku.

Primer izvedbe visoko temperaturne DAIKIN Altherma HT

Idealno ogrevanje večjih objektov, ki se ogrevajo z radiatorji, kjer je potrebna višja izstopna temperatura vode, kot tudi za ogrevanje starejših ali slabše izoliranih objektov.

ENOTE TOPLOTNE ČRPALKE:

DAIKIN - ZUNANJE ENOTE

DAIKIN - NOTRANJA ENOTA BREZ REZERVOARJA

 

DAIKIN - REZERVOAR ZA GOSPODINJSKO VROČO VODO